Assalamualaikum.. Salam Negaraku Malaysia .

PENERAJU KECEMERLANGAN 1 HATI 1 MATLAMAT


Unit Pengurusan Sekolah (Pengurusan Murid) Pejabat Pendidikan Daerah Seremban bertanggungjawab

menguruskan penempatan dan pertukaran pelajar sekolah menengah dan sekolah rendah.
<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>

24 February 2016

PENGENALAN

Pengurusan Murid di Pejabat Pendidikan Daerah terletak di bawah Sektor Pengurusan Sekolah. Pegawai bertanggungjawab akan menguruskan penempatan murid ke tingkatan satu dan pertukaran masuk mereka sama ada dalam daerah, antara daerah dan antara negeri.

Terdapat dua unit penting dalam Sektor Pengurusan Sekolah ini iaitu Unit Sekolah Menengah dan Unit Sekolah Rendah. Pada kebanyakan urusan pertukaran pelajar, mana-mana pegawai akan diberi kuasa oleh Tuan Pegawai Pejabat Pendidikan Daerah untuk menandatangani surat pertukaran tersebut bagi pihak Pejabat Pendidikan Daerah Seremban.

Penempatan murid ke tingkatan satu hanya akan berlaku pada bulan Disember dan Januari sahaja. Surat penempatan ini akan dicetak oleh pihak sekolah dan diserahkan kepada pelajar sebelum cuti sekolah akhir tahun. Surat tersebut mempunyai kepala surat Jabatan Pendidikan Negeri dan ditandatangani oleh Ketua Sektor Pengurusan Sekolah. Murid diminta melapor diri dalam tempoh 14 hari dari tarikh surat dikeluarkan.

Dalam situasi-situasi tertentu ada pegawai daripada Unit Sekolah Menengah akan menandatangani surat pertukaran pelajar murid sekolah rendah dan begitulah sebaliknya. Oleh yang demikian pihak sekolah perlu memahami situasi ini tanpa mempersoalkannya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.